Gustavs hörna: Presidenten avgjorde

Presidenten avgjorde

Odlandet av konspirationsteorier är ett vanligt sätt att ge utlopp för ilska och besvikelse. Dessutom håller det inom politiken ångan uppe i väljarskarorna.

Senaste dagars regeringskris hade följande händelseförlopp:

  1. Kvartetten som höll i trådarna var President Sauli Niinistö, statsminister Juha Sipilä, finansminister Petteri Orpo och utrikesminister Timo Soini.

  2. Då dagen för Sannfinländarnas partimöte närmade sig började Galluparna alltmer peka på Juha Halla-Aho som ny partiordförande. Vad göra? Det var otänkbart att ha ett regeringsparti med en ordförande och viceordförande dömda för rasism/hets mot folkgrupp.

  3. Kvartetten hade naturligtvis tänkt sig i en sådan möjlighet. De utarbetade en i folkmun kallad för plan B. Det fanns också helt säkert en plan C och D.

  4. Presidenten talade i måndagskvällens TV-intervju klarspråk. Han konstaterade att Sannfinländarna har två i ledningen dömda för hets mot folkgrupp och tillade bitskt att ”hittills har ingen av dem visat några tecken på ånger över sina brott, hets mot folkgrupp”. I klartext var detta nästan en order till den politiska ledningen att ”detta måste korrigeras”.

  5. Tisdag morgon styr statsministern kosan mot Gullranda där presidenten väntar. Under resans gång får statsministern meddelande om att en majoritet av Sannfinländarnas riksdagsgrupp lämnar partiet och bildar en egen grupp. De stöder regeringsprogrammet och ett fortsatt regeringsengagemang. Statsministern kontaktar Presidenten. De konstaterar samfällt att orsakerna till regeringens avsked eliminerats. Regeringsarbetet fortsätter som hittills.

  6. Statsminister Juha Sipilä fick i tisdagens Kymmenen uutiset frågan om han på förhand visste om utbrytargruppen inom Sannfinländarna. Han svarade att det gått många rykten, detta ett av dem som varit i svang flera dagar. En statsminister kan bara agera utgående från fakta, oberoende av ryktesfloran.

  7. Sammanfattningsvis; Finland har i dag en regering mera sammansvetsad än före  regeringskrisen. De extrema krafterna har jagats på flykt. Inom Kvartetten som styr landet, Presidenten, statsministern, finansministern och utrikesministern råder fullständig tillit. Det är grundbulten. Också marknadskrafterna känner denna tillit. De ångar på som aldrig tidigare och skapar Europas starkaste ekonomiska tillväxt.

Vi har alla anledning att känna tillförsikt och framtidstro.

Gustav Skuthälla

Närpes